top of page
tools-2-groom-paw-r-waterblazer-wit-professioneel.jpg

Vachtverzorging

De Australian Labradoodle vachten hebben geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Echter vraagt de vacht wel regelmatig onderhoud. Houd hier zeker rekening mee bij het aanschaffen van een doodletje.

  • Facebook
  • Instagram

Soorten vacht 

Er zijn twee verschillende vachten bij een Australian Labradoodle:

 

 

Wolvacht

De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De Australian Labradoodle lijkt dan meer op een schaap en hij moet er bijna zo uitzien als pijpenkrullen. Deze vacht is lastiger te onderhouden dan de fleecevacht.

Fleecevacht


De haren van de fleecevacht moeten licht en zijde-achtig aanvoelen. Het mag bijna stijl maar ook golvend zijn. Je hebt dus een curly fleece en een wavy fleece vacht. Wij fokken enkel de fleecevacht. 

vacht.png

Verzorging 

Vachtwissel


De vacht van je pup verandert als hij volwassen wordt. Deze verandering noemt men de vachtwissel. De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig en goed te borstelen om dit te voorkomen. Ook om je pupje aan het borstelen te laten wennen zodat hij dit later niet als vervelend gaat beschouwen. 
De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.

 

Onderhoud 

Een regelmatige en goede verzorging van de vacht heeft iedere Australian labradoodle wel nodig! Dat zal zeker helpen om de vacht gezond en fris te houden.

Enkele tips: 

  • Minimum 1x per week uitgebreid borstelen/kammen.

  • Aan het begin en tijdens de vachtwissel is het raadzaam om de vacht iets korter te houden. Deze is dan makkelijker te onderhouden.

  • Om de vacht schoon te blazen, gebruik je een waterblazer een paar keer per week  (dagelijks of om de dag is het best).

  • Spray na de borstelbeurt met een vachtverzorgings-spray om de haarschubben te sluiten. 

  • De vacht wassen kan ook helpen om de vacht zacht en glanzend te houden. Dit kan om de 8 weken. De huidflora heeft dan voldoende tijd om de herstellen. Hierdoor ruikt je doodle ook weer lekker fris. 

 

Waterblazer

Een waterblazer is een apparaat waar lucht uitkomt waarmee je je doodle kunt droog blazen. Daarbij blaas je ook direct viezigheid zoals zand, blaadjes en andere rommel uit de vacht van je doodle. Tegelijkertijd voorkomt het gebruik van een blazer klitten en worden sommige klitten op die manier zelfs uit de vacht geblazen. Een waterblazer is een echte ‘musthave’ voor een doodle eigenaar! Een andere naam voor een waterblazer is ook wel hondenföhn of doodlebooster. Er is zelfs een waterblazer met het merk: ‘Doodlebooster’!

Ben jij op zoek naar een goede waterblazer? Wil je meer leren over het gebruik van een waterblazer en waarom dit nodig is? Lees dan dit artikel : https://allesvoorjelabradoodle.nl/waterblazer-voor-labradoodle/

Dit artikel zal je helpen met het maken van een goede keuze én geeft jouw meer informatie over een waterblazer. 

 

 

 

 

 

bottom of page